#SociaalsteSchool2019 Samen zetten we in op Digitaal Burgerschap

Het is zo ver! De jaarlijkse campagne voor de #SociaalsteSchool is weer gestart. Meer dan 500 scholen bestelden de doos vol les-en inspiratie materiaal tijdens de editie van 2018. Hieruit werden maar liefst 60 scholen geselecteerd die prachtige projecten realiseerden rond de verschillende onderdelen van digitaal burgerschap. Dit jaar willen we samen nog meer scholen inspireren met nieuwe technologie en lespakketten.

Samen voor Digitaal Burgerschap.

Digitaal burgerschap wordt steeds belangrijker in onze pluriforme samenleving en hypergeconnecteerde wereld waar technologische vooruitgang ons leven exponentieel beïnvloedt. Door een geïntegreerde aanpak zoals we die beogen met de #SociaalsteSchool komen we tot digitaal burgerschap. Dit biedt aan de betrokken leerlingen, leerkrachten en ouders de  mogelijkheid  vaardigheden te ontplooien die nodig zijn in de toekomstige arbeidsmarkt.

 

Digitaal burgerschap is een recht; digitale vaardigheden stellen mensen in staat om dit recht uit te oefenen.

European schoolnets visie op de new skill agenda for Europe

Vertaald naar het onderwijs definiëren we digitaal burgerschap als de som van mediawijsheid, digitale geletterdheid en actief burgerschap

Onze scholen, leerkrachten maar ook bedrijven, zijn belangrijke spelers die samen ervoor kunnen zorgen dat we reeds onze kinderen de nodige digitale vaardigheden helpen ontwikkelen. Dat is de toekomst. Een geïntegreerde wereld waarin we samen opteren voor inclusieve waarden en bevorderende integratie.

De technologische vooruitgang staat niet stil dus wij ook niet!

Ook dit jaar willen we weer zoveel mogelijk scholen ondersteunen om projecten te ontwikkelen met betrekking tot digitaal burgerschap. Met de wedstrijd #SociaalsteSchool willen we leerkrachten inspireren om positief en inclusief in te zetten op de mogelijkheden die online media en digitale technologieën bieden om de vaardigheden van de toekomst zoals zelfsturend leren te bevorderen. We nodigen ouderverenigingen uit om deze projecten te ondersteunen en maximaal in te zetten op kenniswissels tussen de generaties.

De angst voor de toenemende technologische vooruitgang primeert nog vaak op de voordelen die ze biedt.  Het verandert niet enkel onze manier van leven, maar heeft ook grote impact op hoe we denken, leren en welke waarden we belangrijk vinden. De verandering is niet te stoppen daarom moeten we leren om er bewust mee om te gaan en dat is niet altijd vanzelfsprekend.

Vlaanderen heeft tal van initiatieven rond innovatie. Omdat SAMEN we veel meer kunnen trokken we naar die potentieel partners die mee onze missie willen dragen. Dé doos vol inspiratie zal dit jaar daarom volop inzetten op nieuwe technologieën en nieuwe partners. Volg hier of op Facebook onze updates en je weet snel meer ..

VR AI, IoT, AR .. ben je nog mee naar de toekomst?

Sociale netwerken, leerplatformen, en IT systemen zijn al even geïntegreerd in onze scholen en bedrijven, en dit gelukkig in een versneld tempo. Nu vinden onze kinderen zaken vanzelfsprekend die vroeger voor ons ‘Science Fiction’ leken. Het gaat echter snel,  AI, IoT en VR beginnen gebruikelijk te worden in de omgeving waar we leren, werken en leven. Reden te meer dat we met de #SociaalsteSchool ook mee willen naar de toekomst. Maar waar staan deze acroniemen voor?

AI staat voor Artificiële Intelligentie. Om het in de woorden van een van de leerlingen te zetten: “dat is intelligentie die niet in de natuur zit, maar door de mens is gecreëerd”. Straffe uitspraken uit digitale burgertjes. Onze partner Mediawijs.be beschrijf het als volgt: “apparaten die reageren op data of impulsen uit hun omgeving, en op basis daarvan zelfstandig beslissingen nemen“. Het gaat bij AI dus niet om rekenkracht, maar om de mogelijkheid (zelfstandig) te leren en beslissingen te nemen. Het spreekt voor zich dat dit onze manier van leren gaat beïnvloeden .. of niet?

 

Het volstaat niet om kinderen te leren werken met de computerprogramma’s van nu. We moeten hen adequaat en toekomstbestendig voorbereiden op de snel veranderende digitale wereld.

Frank Neven Professor informatica bij UHAsselt

IoT of Internet of Things, staat voor het (tijdelijk) verbinden van apparaten met internet om gegevens te kunnen uitwisselen. Een smartwatch, of een slimme koelkast zijn daar voorbeelden van. Maar eveneens steden kunnen slimmer worden door infrastructuren, gebouwen en systemen met elkaar, maar ook met mensen te laten communiceren. Leerlingen zelf aan de slag laten gaan met IoT is eenvoudiger en leuker dan je denkt. Inspiratie over deze verbindende technologie kan dus zeker niet ontbreken in dé Doos dit jaar!

Door middel van Virtual Reality kunnen toekomstige dokters getransporteerd worden in het lichaam om beter onze anatomie te verkennen. Zou het niet cool zijn om deze ontwikkelingen zelf te ontdekken met je leerlingen en zelf in een lichaam te reizen? Of misschien kunnen we met Augmented Reality de geschiedenis tot leven brengen. De mogelijkheden zijn al lang uit hun kinderschoenen getreden, nu wij nog ..

Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar deze technologieën kunnen veel meer dan wat we ons vandaag kunnen voorstellen. We hebben de fantasie en het voorstellingsvermogen van onze kinderen nodig, om een toekomst te creëren waarin zij in willen leven. Samen met hen deze mogelijkheden ontdekken zal ook ons helpen om te voordelen te plukken van wat de toekomst te bieden heeft.

Nog niet overtuigd bekijk dan zeker even de partners die vorig jaar ook al van de partij waren. Child Focus, IkBeslisMediawijs Codefever, Level21, Digitale Wolven en Fyxxi

Op digitaal avontuur…

Als leerkracht kan u uw klas nu al meenemen op een digitale avontuur, waar ze hun digitale en creatieve vaardigheden verder kunnen ontplooien. Schrijf u in via deze link en wees er tijdig bij om dé Doos vol les-en inspiratie materiaal voor digitaal burgerschap te ontvangen.

Registreer je school nu!

Benieuwd naar de laureaten van vorig jaar? Wij waren onder de indruk van hun enthousiasme, ideeën en betrokkenheid.

Laureaten 2018

SociaalsteSchool is een innitatief van scooledu vzw gesteund door alle partners op onze website.

Wenst u nu al meer te weten over digitaal burgerschap en en hoe uw leerlingen of kinderen op een inspirerende manier aan de slag kan laten gaan met technologie? Initiatief neemster van dé #SociaalsteSchool,  Katja Schipperheijn begeleidt u  in haar geprezen boek “Digitale Burgertjes”.

De opbrengsten van dit boek gaan naar de werking van #SociaalsteSchool2019

Digitale Burgertjes

 

Ermelinda Hajdari
Online Campaign Lead

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *